Menü Bezárás

Ha van még hely a karifa alatt

Már régebben is született ajánló cikk, de közben szembesültem azzal, hogy az abszolút kezdők megrettennek attól a szabálykönyvtől is, amit a “szakirodalom” belépő szintűnek aposztrofál.
Emiatt külön blokkot szántam az első lépcsőfokra lépőknek és egy másikat, akik már ezen a szinten állnak. És persze a bevállalósoknak is van mit kínálnom.

Egy jó játékmesterrel azonnal fel lehet ugrani több lépcsőfok magasra, de legtöbbször a játékosoknak maguknak kell átküzdeniük az “ógörög” nyelven írt szabálykönyveken.
Nagy segítség azon lelkes vloggerek munkája, akik részletes szabálymagyarázó videókkal enyhítik a szövegértelmezési stresszt.

Ajánlom, akár videóból, akár tapasztalt játékos által tanultok meg egy játékot, akkor is olvassátok el a szabálykönyvet, hogy szokjátok a terminológiát, rutint szerezzetek az értelmezésben.

Kingdomino

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/kingdomino-2016

A királyi árnyékszék

A nevében a megoldás. A domino eme modern változatának a szabályai néhány mondatban átadhatóak. A kiválasztott lapkát úgy kell illeszteni a már lent lévők mellé, hogy legalább egyik oldaluk passzoljon össze. Ismerős nem? Mindezt azzal a megfontolással tegyük, hogy pontot az egybefüggő egyforma területek és a területen lévő koronák szorzata után kapjuk.
Persze ezt kiegészíti még néhány apró szabály, amelyek közül a legbonyolultabb a játékossorrend meghatározása.
Nagyszerűen működik 2 és 4 játékossal, és elmegy hárommal is.
(Nem mellesleg a társasok oszkárjának számító Spiel des Jahres díjat is elhozta 2017-ben.)

Miki a király:


Vigyázz6!

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/vigyaz-z-6-tarsasjatek-2019

Sokáig kerültem ezt a játékot. Nem értettem mi abban a jó, hogy növekvő sorrendben egymás után rakunk kártyákat. Nagyot tévedtem! Óriási show kerekedhet egy Vigyázz6! partiból.
A játék neve egyben a szabálymagyarázat: mindenki választ egy lapot a kezéből, a legkisebbel kezdve lerakjátok növekvő sorrendben és vigyázz, ne te legyél a hatodik. Nagyjából ennyi!
Kevés játék van ami jól működik akár 10 fővel is. No, ez ilyen!

3 sor beérett a balhéra

Kapható a normál sárga és a jubileumi ezüst dobozos. Utóbbihoz extra és egyben felesleges kártyák is járnak.

Zoli bemutatja hogyan lehetsz tagja az ökörkörnek:


Csak egy

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/csak-egy-2018

Zörgött a haraszt, mikor tavaly az év játékának a német zsűri egy faék egyszerűségű partijátékot hozta ki legjobbnak. Igen, ez volt a címszereplőnk.

A szabályok: egy játékos kap egy kártyát amiről kiválaszt egy szót, amit csak a többiek látnak. Azok a bizonyos többiek, a kis táblájukra titokban írnak egy a feladványra utaló szót, majd összevetik egymáséval. Ha többen is ugyanazt írták, akkor az bizony kiesik a játékból. Eztán megmutatják a táblákat a “kitaláló” játékosnak, aki igyekszik elvégezni a feladatát, vagyis a rendelkezésére bocsátott szavakból rájönni a feladványra.

Ezzel a játékkal is úgy voltam, mint a Vigyázz6!-tal. Ezmieznanemá’? És működik!

Biztosan a karifa alá került volna, de az angyalok már így is röpképtelenek a brutális mennyiségű társastól, amit hozzánk hoznak.

Ér megfejteni!

Réka és Zoli barátaikkal játsszák:


Akkor lépjünk egy fokozatot.

Carcassonne

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/carcassonne-2000

Ez a rettenetes nevű játék mérföldkő volt a modern társasjátékok között. A modern szón akkor se mosolyogjon senki, ha tudja, hogy ez egy 2001-es játék.

A szabályok itt is egyszerűek: húzol a zsákból egy területlapkát és illesztve lerakod a már asztalon lévőhöz. Mindezt tedd úgy, hogy várakat építs, fosztogass az utakon, dolgozz a mezőkön vagy sört főzz egy kolostorban.
A csavar a pontozásban van és ezért sem ajánlom első bálozóknak. Amikor mi először találkoztunk a játékkal már volt némi tapasztalatunk, de a mezőn lévő parasztok pontozását nem értettük és háziszabályt vezettünk be. Ez – szerintünk – annyira jól működött, hogy mikor már “felnőttünk” sem tértünk vissza az eredeti szabályhoz.

A mai napig tartó sikerét mutatja, hogy rengeteg kiegészítő és alternatív változat jelent meg belőle (a szafaris, Amazoaszos, ősemberes kapható is).

Nézzétek meg Feri nagyon alapos szabálymagyarázóját:


Splendor (Splendor Marvel)

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/splendor-2014

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/marvel-splendor-2020

Hogy miért nem bírnak normális nevet adni a játékoknak? Mint valami tisztítószer márka.

A Splendorban kereskedőként kell helytállnunk, gyűjtögetve az 5 értékes drágakövet (színes korongok) és megszerezve a különböző fejlesztéseket (kártyalapok). A fejlesztések egyrészt győzelmi pontot jelentenek, illetve hozzájárulnak további értékesebb fejlesztések megszerzéséhez.

Nálunk a családban 9 éves kortól már nagyon ügyesen játsszák a gyerekek és nem is gyenge szinten!

Nagyobb vonzerővel bírhat a srácokat bevonni a játékba, ha a Marvel változatát vásároljuk meg.

Matyi 4 perc alatt beavat minket a részletekbe:


Ticket to Ride Europe

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/ticket-to-ride-europa-2005

Nem töröm meg a hagyományokat, ennek a társasnak sincs magyarítva a címe.
Gyermekeim kedvenc játéka, amit még ma is szívesen elővennének, ha hagynám.

Ebből biztos késés lesz!

Európa városai között kell kiépítenünk vasútvonalakat egyszínű kártyák gyűjtögetésével úgy, hogy az útvonalak teljesítsék a célkártyáinkon előírtakat.
Gyönyörű tábla, jó minőségű alkatrészek, a vasúti kocsik csörgése védjegye a tikitturájdnak.

Ismét Mikit kérjük fel a bemutatásra:


+1 a bátrabbaknak:

Egy szép új világ

https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/egy-szep-uj-vilag-2019

Mikor a karantén alatt online kipróbáltuk a játékot, éreztem, hogy ennek meg kell jelennie magyarul, ki van zárva, hogy nem csap le rá egy magyar kiadó. Mikor a Reflexshop bejelentette az érkezését, kiszaladtam megkergetni a verebeket.

Birodalmat vezetőivé válunk a játékban, súlyos döntéseket hozva, hogy mely projektek megépítésével tudjuk majd népünk jövőjét biztosítani.

Az idei év legvártabb társasának fő mechanizmusa, a draftolás. Ez a csúnya szó egyszerű dolgot takar: kapsz pár lapot, egyet kiválasztasz, majd továbbadod. Ezzel módszerrel erősen csökkenthető a kártyaszerencse.
Aztán sem bonyolódik a történet: a kiválasztott projektkártyákról el kell döntenünk, hogy megépítjük-e őket.

A legizgalmasabb rész, mikor a birodalmunk szorgos polgárai a tenyerükbe pökve nekilátnak a munkának különböző erőforrásokat termelve (nyersanyag, energia, tudás, pénz, felfedezés). Az előállított javakat szétosztjuk a projektek között, amelyek ha megépülnek tovább erősítik a termelékenységünket.

Fantasztikusan egyszerű és nagyszerű játék, ami tökéletesen működik 1-5 fővel is. Igen, igen, egyedül is játszható!

Feri legyél oly kedves:

Bár óriási a választék, talán sikerült kiválasztanom azt a 6+1 játékot, amivel teljesen kezdőként sem lőtök mellé. Ezekért bátran vállalom a felelősséget. 🙂
Kerüljétek a jól ismert címeket: Monopoly, Gazdálkodj okosan, Uno/Solo, Magyar népmesék, Maradj talpon, Honfoglaló. Az társas élet ezeken túl van.

Vásárlás előtt 3 jó barátotok van: a youtube, a tarsasjatekok.com és jómagam.
Ne féljetek használni őket!

Gyertek nézzetek körül az instámon: https://www.instagram.com/gergomodos/

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük